Aceasta activitate poate deveni un obicei pentru micile plimbari prin natura, pentru weekend-urile la bunici, la multe sau pentru vacantele in familie. De asemenea, poate marca anumite schimbari din viata voastra, cum ar fi modernizarea unei camere.
Ideea acestui joc e de a antrena memoria de lunga durata si de a-i implica pe cei mici intr-o activitate care poate tine, spre exemplu, pe toata durata unui anotimp, sau cat mai mult. Implicarea asupra acestui tip de activitate pe durata lunga, ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte imaginatia, gandirea logica, gestionarea amintirilor, actionarea si concentrarea, intelegand mai bine trairile proprii.
Aveti nevoie de:
O cutie mica
Accesorii pentru decor
Cum antrenam memoria de lunga durata prin acest joc?
In primul rand, povesteste-i copilului despre ideea de a crea un cufar cu comori. In cufar veti aduna tot felul de obiecte frumoase care sa va aminteasca de plimbarile/vacantele voastre. Poate chiar de anumite intamplari din viata. Spre exemplu, va modernizati casa, pastrati o bucatica din ”ceva” care sa va aduca aminte de acele zile. Sau poate cumparati ceva mult dorit, pastrati o bucatica din ambalajul obiectului, pentru a va aduce aminte de acea zi, etc.
De fiecare data cand mergeti la plimbare intr-un loc nou, sau pe care il vizitati mai rar, sau intr-un loc drag, pastrati mici amintiri care sa va aminteasca de acel loc. Lasati copilul sa se hotarasca ce anume isi doreste si rugati-l sa pastreze micul obiect pana acasa pentru a-l pune in cufar. Propune-i copilului sa decoreze cutia pentru a semana si mai mult cu un cufar. Intreaba-l cum anume crede ca ar putea sa o decoreze? (lipim autocolante, desenem, coloram, lipim pietricele colorate, scoici, hartie creponata, etc)
Pont:
Atunci cand mai adauga cel mic cate un obiect nou, incearcati sa refaceti mental provenienta tuturor obiectelor care s-au adunat. Mai mult, de fiecare data cand isi aduce aminte de unde e obiectul, incearca sa il/o intrebi daca isi aduce aminte in ce circumstante l-a gasit. Pentru cei cu varsta peste 5 ani, e indicat sa refaca mintal provenienta obiectelor, inainte de a deschide cufarul.
Aceasta activitate este indicata pentru 2 ani+
Sfat:
Dupa ce ati umplut cufarul cu ”aur”, ii puteti gasi un loc in care sa il ingropati pentru a-l descoperi in vara urmatoare/anul urmator, sau cand decideti voi ca e momentul potrivit. Acum, pentru a pune memoria la incercare, mai testati-l din cand in cand pe cel mic cu intrebari de genul: ”Mai ti minte cand am zis ca dezgropam comoara?” sau ”Iti aduci aminte de cufarul ingropat?” sau ”Mai stii locul cufarului cu amintiri?”, etc.
Puteti chiar sa desenati o harta pentru a marca locul comorii.
Comentarii
Trimiteți un comentariu